HHNK op eerste plaats bij Waterschappen in onderzoek digitale volwassenheid

 

HHNK ontwikkelt in een snel tempo digitale dienstverlening. Binnen de afdeling belasting waar ik werk bekijken we alle processen door de ogen van de klant. Hoe kunnen wij onze klanten beter van dienst zijn?  De dienstverlening wordt persoonlijker en alle bekende informatie wordt gebruikt. Dat groei mogelijk is blijkt uit de grafiek van de digitale volwassenheid van overheden. HHNK staat in 2016 op 1 bij de waterschappen in de

Meting aanbod digitale dienstverlening 2016. Daarmee behouden we de koppositie van 2015.

groei-digitale-volwassenheid

Belangrijker dan de plaats is de blijvende verhoging van de kwaliteit van dienstverlening. Het afgelopen jaar hebben we ook in de bestaande dienstverlening verbeteringen doorgevoerd. Het beheer en onderhoud van digitale dienstverlening neemt naast de voortdurende ontwikkeling van nieuwe dienstverlening een steeds belangrijkere plaats in.

Het tempo van de ontwikkelingen neemt tegelijk met het aantal ontwikkelingen toe. Medewerkers profiteren daar op twee manieren van. In de eerste plaats leidt digitaliseren tot minder werk in de uitvoering. Daarmee wordt waardevolle kennis en ervaring om nieuwe ontwikkelingen tot een succes te brengen. Dit kan zowel nieuwe dienstverlening zijn als verbetering van bestaande processen.

De groei van medewerkers maakt digitale volwassenheid mogelijk. Digitale volwassenheid is geen trucje, het komt van binnen uit. Digitale volwassenheid betekent dat bestaande processen tegen het licht worden gehouden, oude gewoontes verdwijnen en de communicatie en afstemming langs alle digitale ketens worden gezocht.

Het aan elkaar knopen van systemen verhoogt de kwaliteit van systemen en daarmee groeit ook de kwaliteit van het beheer. Naast het eigen systeem is een goed overzicht van de systemen verderop de keten van belang. Wanneer een schakel niet werkt, werkt de hele keten niet. Wanneer een systeem in onderhoud wordt genomen, ligt de gehele keten in onderhoud.

De eerste plaats is een prachtig resultaat en allerminst een reden om achterover te leunen. Om het tempo te versnellen gaan wij binnen belastingen de projectportfolio op een andere manier tot ontwikkeling brengen.