De ESB en de orchidee

In vervolg op het drie sporen beleid, deze keer een stukje over de ESB, Enterprise Service Bus, of de integratie laag.

De ESB is een integratie laag een manier om applicaties te koppelen. Het laten groeten en bloeien van een ESB vergt energie, inzet en geduld. Net zoals een orchidee. Digitaliseren is eveneens een geduld werkje. Het mooie van een orchidee is bovendien dat een orchidee bij goede zorg lang kan bloeien.

orchideeEen organisatie kent bijvoorbeeld een back-office een grote database waarin alle gegeve
ns over de doelgroep zijn vastgelegd (de bladeren en wortels van de orchidee).

Deze database haalt haar gegevens uit toegeleverde bestanden uit basisregistraties van bedrijven en mensen. Het back-office is zo niet sexy, daar hebben weinig mensen ook voor. Het is echter wel de drijvende kracht van de organisatie

Uiteindelijk ziet de klant, burger zijn of haar gegevens in een klankportaal (zoals mijnOverheid, MijnOrganisatie). Dat is net zo vrolijk als het beeld van de bloemen van de orchidee. Ze springen in het oog en men vind er wat van. Het front office bloeit en spreekt tot de verbeelding.

De Enterprise Service Bus verbindt het back-office systeem met de het front office. Het is als de stengel die de bloemen verbind met de wortels. Deze integratie laag laat de back-office medewerkers ineens praten met de klanten.

Hoe opwindend is dat? Wat betekent het voor uw organisatie als uw organisatie ineens veel efficiënter werkt en berichten sneller dan ooit verwerkt worden? En wat betekent het voor uw medewerkers als zij ineens de wensen en verwachtingen van de klant kunnen vormgeven in adequate digitale dienstverlening?

Het concept van de ESB geeft kleur aan uw organisatie en is een belangrijk instrument bij digitaliseren. Ik word er behoorlijk vrolijk van. We hebben recent een digitaal loket opgeleverd dat futloos werkt vanaf de allereerste minuut.

ESB laat uw organisatie digitaal bloeien!