Belastingdienst kan besparen bij gedrocht G-rekening

De waarschuwing dat de Belastingdienst de komende tijd haar taken niet goed kan uitvoeren door een gebrek aan personeel heeft ook positieve kenmerken. Daarmee kunnen zinloze activiteiten worden geschrapt. Erfenissen uit een ver verleden, toen de wereld nog 0,01% van de fintech had die het nu heeft. Laten we het leven van de Belastingdienst eens makkelijker maken. We schaffen de rompslomp rondom de G-rekening af. Dat beleggen we met een beetje Fintech bij de banken.

 

bankbiljetten

De G-rekening is een geblokkeerde rekening waarop klanten hun leveranciers betalen. Deze rekening is bedoeld om leveranciers te dwingen hun belasting te betalen. Van de openstaande rekeningen wordt 25% of 55% procent gestort op de rekening. En daar kan je verder niets mee. Je moet eerst een formuliertje opsturen. Opsturen. U leest het goed per post opsturen. Dan kan je gaan wachten en dan krijg je uiteindelijk waarschijnlijk een keer toestemming om te deblokkeren. Ik heb geen idee wat mij te wachten staat, waarschijnlijk een formuliertje thuis. Persoonlijk overhandigen aan een bankmedewerker die dan de kosten aftikt en de rekening overboekt. De stichtelijke mededelingen over verrekening belastingen met openstaande schulden bij de rakkers van 8% kunnen dan ook achterwege worden gelaten.

Het kan eenvoudiger. Laat de banken zelf de G-rekeningen uitgeven met een toegelaten begunstigde: de belastingdienst. Je hoeft niet te deblokkeren, je kan alleen belasting betalen. Dat MKB betaalt zich blauw aan belasting: BTW afdracht, loonheffingen, vennootschapsbelasting. Dus dat die rekening opkomt leidt geen twijfel. Mocht je eventueel nog wat overhouden? En anders boek je die drie laatste centen over naar de Belastingdienst. Zij kijkt wat je moet betalen en stuurt de rest terug.

Formulieren per post en spijkers zoeken op laag water en ver achter de komma werken, werkt niet. Het kost energie en creativiteit. Welke belastingmedewerker wordt blij van het inscannen van een briefje, het maken van een brief, uitvoeren van een aantal controles die nauwelijks zin hebben. Sterker nog het haalt de aandacht weg bij de bedrijven die wel aandacht hebben. En haalt ook energie weg bij bedrijven die willen produceren en Nederland zou verder helpen.

Wees soepel voor die wil betalen en streng voor diegene voor wil ontduiken of ontwijken.

De eerste besparing is binnen, nu de volgende!